2015. június 18., csütörtök

Rocky/Rocky (1976)

Rocky/Rocky (1976)


Műfaj: Sportdráma, bokszdráma

Rendezte: John G. Avildsen, forgatókönyv: Sylvester Stallone

Főszereplők:
Rocky - Sylvester Stallone
Adrian - Talia Shire
Apollo - Carl Weathers
Mickey - Burgess Meredith

A sztori: A másodosztályú bokszoló, Rocky Balboa felemás mérleggel rendelkezik, öltözői szekrényét éppen elveszíti és javarészt egy uzsorásnak végzett pénzbehajtásokból tartja úgy-ahogy egyenesben magát. Apollo Creed, a világhírű bokszbajnok azonban pont őt nézi ki magának mint ellenfelet, miután eredeti kihívója sérülés miatt visszalép. Rocky kemény edzésbe kezd, hogy kibírjon egy pár menetet a félelmetes Apollo ellen. Eközben megismerkedik Adrian-nel, a félénk eladónővel…

Háttér: Mint egy tündérmese: Stallone a történetet hosszas huzavona után adta ki a kezéből azzal a feltétellel, hogy ő játszhatja el a főszerepet. Az első körben 350 000 dollárt utasított vissza, holott ekkor már annyi pénze sem volt, hogy a kutyáját megetesse belőle. A stúdió (United Artists) végül engedett, és ezután Stallone három nap (!) alatt írta meg a forgatókönyvet - és indult el a világhír felé.


Legemlékezetesebb jelenet: A legutolsó jelenet, amelyben a két bokszolót már szinte önkívületben éri a végső gongszó, és ezután Rocky szinte mindent és mindenkit túlüvöltve szólítja Adrian-t; ez egy olyan érzelmi csúcspont, amelynek elérésére kevesen képesek.


Legemlékezetesebb szereplő: Rocky Balboa a hetvenes évek egyik legnépszerűbb karakterévé vált, köszönhetően jórészt Stallone alakításának, és a színész hátterének. Rocky tudja, hogy nincs esélye a győzelemre, de be akarja bizonyítani, hogy állva kibírja mind a 15 menetet.



Összkép: Minimális költségvetésből készült; az alkotóknak minden eszközt be kellett vetniük rátermettség terén, ha haladni akartak a forgatással (így például néhol engedély nélkül forgattak, valódi járókelők között, de arra is volt példa, hogy idő-, és pénzhiány miatt csak egyszer tudtak felvenni egy-egy jelenetet, és az úgy került a kész filmbe, ahogy akkor sikerült); realizmus klisék nélkül; a „Rocky” Amerika legkreatívabb filmes évtizedének az egyik mintapéldánya.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése